Udziec z indyka z marchewką

Udziec z indyka to lekkie i nietłuste mięso, trochę zapomniane i niedoceniane, a jest bardzo smaczne. Idealne też dla osób będących na diecie. Indyka upiekłam z małymi marchewkami, które po przekrojeniu mięsa utworzyły pomarańczowe oczka :). Najlepiej jeśli będą to młode marchewki, ale każde się upieką.

to

  • 3 małe udźce z indyka (z kością)
  • ok 12 małych marchewek
MARYNATA:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso.
Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny.

Marchewkę obrać i wcisnąć w zagłębienia mięsa. Dałam 4 marchewki na jeden udziec. Zwinąć ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny.  Każdego udźca zapakowałam oddzielnie. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, jeżeli mięso nie jest zarumienione . Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć 10 minut przed krojeniem. Smacznego :)

Rada: Układając marchewkę na mięsie można dodatkowo wcisnąć kawałki mozzarelli lub żółtego sera.

to1

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Udziec z indyka z marchewką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s