Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste.

toSKŁADNIKI:
  • 4 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 250g grzybów boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 małe jajko

Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem nie docinając do końca. Natrzeć dokładnie przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Odłożyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić.
Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso chowając końce pod spód. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 25min do zrumienienia. Smacznego :)

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s