Makaron z kaczką i boczniakami

Makaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku. Polecam na obiad :)

to

  • 250g makaronu 
  • 2 piersi z kaczki
  • 250g grzybów boczniaków
  • 3 dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz
MARYNATA:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu  ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny.

Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie.

Na patelni (wok) rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć skrojone w paseczki boczniaki i usmażyć. Wrzucić zamarynowane kawałki kaczki i oprószyć mąką. W momencie jak mięso zmieni kolor zalać bulionem, tak aby wszystko przykrył. Przyprawić i chwilę dusić, ale bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s