Pierogi z indykiem i kaszą kuskus

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :)

to

CIASTO NA PIEROGI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
FARSZ:
  • 1 gotowana golonka z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • sól
  • pieprz prawdziwy
  • pieprz ziołowy

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojone mięso, chwilę podsmażyć, wsypać kaszę kuskus i zalać wrzącym bulionem. Wymieszać i odstawić, aż kasza wchłonie cały płyn. Przyprawić.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i  olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. Rozwałkować na grubość ok 2mm i wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia.

Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :)

to1

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Pierogi z indykiem i kaszą kuskus

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s