Piernik z marcepanem

Aromatyczny i miękki piernik na miodzie, a w nim sernik z delikatnie wyczuwalną masą marcepanową. Przełożony powidłem śliwkowym z dodatkiem czekolady, która łączy wszystkie smaki. Bardzo smaczne, świąteczne ciasto.

to4

PIERNIK:
  • 250 g miodu
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
SERNIK MARCEPANOWY:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru amaretto
POWIDŁA:
  • 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 50 g czekolady gorzkiej 70%
POLEWA:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej
  • perełki do dekoracji

to6

Masło rozpuścić z miodem na małym ogniu, a kiedy przestygnie dobrze utrzeć z jajkami. Dodać śmietanę. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, wymieszać z przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do utartych jajek i połączyć. Ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć do formy 23 x 33 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez 30 min. Po wystudzeniu rozkroić na pół.

SERNIK. Masę marcepanową włożyć do garnuszka i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Twaróg i ricottę przełożyć do misy miksera, wsypać cukier, mąkę i zmiksować. Dodać po jednym jajku i połączyć z rozpuszczoną masą marcepanową. Na końcu wlać likier. Sernik wlać do formy z papierem na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Powidła śliwkowe podgrzewać na małym ogniu i do gorących dodać połamaną czekoladę. Powidła dodatkowo można zmiksować blenderem.
Połowę, jeszcze ciepłych powideł rozsmarować na wystudzonym serniku. Przykryć jedną połówką piernika i odwrócić tak, aby sernik był na wierzchu. Przy tej czynności przyda się druga deska. Rozsmarować resztę powideł i przykryć piernikiem.

POLEWA. Cukier, wodę i kakao zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i obsypać perełkami, zanim polewa zastygnie.
Smacznego :)

to1

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Piernik z marcepanem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s