Pomarańczowy seromakowiec

Idealne połączenie makowca i sernika w jednym wypieku. Ciasto jest wilgotne i przepełnione aromatem z pomarańczy, szczególnie dzięki cytrusowej galaretce.

to

SPÓD:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • 1 łyżka śmietany
MAK:
  • 500g mielonego maku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6 białek
  • szczypta soli
SERNIK:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pomarańcza
GALARETKA POMARAŃCZOWA:
  • ok 6 pomarańczy (500ml)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23×33 wyłożoną papierem do pieczenia.

Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50min z funkcją góra – dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy.  Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami.  Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Smacznego :)

to1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s