Szarlotka z pianką jogurtową

Klasyczna, krucha szarlotka pachnąca cynamonem to wypiek, który często gości na  stołach wielu z nas. Moim również :) Lubię wariacje na jej temat, dlatego swoją szarlotkę tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :)

to1

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 25g masła
  • parę goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
JOGURTOWA PIANKA
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 50g masła
  • 2 budynie śmietankowe

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy (21×30) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15min.

Jabłka obrać i skroić w kostkę lub plasterki pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dodać goździki, cynamon i prażyć, aż zmiękną. Można do jabłek dodać cukier w zależności od ich gatunku. Usunąć goździki.

Jogurt wymieszać z proszkiem budyniowym i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier.  Gdy cukier całkowicie się rozpuści delikatnie połączyć z mieszanką jogurtową.

Kiedy spód będzie podpieczony wyłożyć jabłka. Wyrównać i nałożyć piankę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :)

to

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s