Budyń dyniowy

Domowy budyń na bazie puree z pieczonej dyni hokkaido. Jeden z najlepszych jakie jadłam :) Jest szybkim i smacznym deserem o zaskakującym smaku. Smaku… dyni, która  jest lekko wyczuwalna. Polecam przede wszystkim tym co dynię kochają i tym co do niej nie mogą się przekonać :)  Ciekawym dodatkiem są ziarenka wanilii, które przyjemnie „chrupią” :)

to

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • cynamon

Odlać ćwierć szklanki mleka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka wlać do garnuszka, wsypując cukier i dodając puree z dyni. Roztrzepać i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z palnika i wlać powoli mieszankę mączną. Intensywnie mieszając wstawić ponownie na mały ogień i zagotować budyń. Gorący przelać do pucharków i posypać cynamonem. Smacznego :)

to3

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Budyń dyniowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s