Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym

Orzechowe ciasto jest lekkie niczym biszkopt, z tą tylko różnicą, że upieczone na białkach :) Jest to sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami. Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam!

to

CIASTO ORZECHOWE:
  • 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SERNIK GOTOWANY:
  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400g kajmaku
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kakao do oprószenia

to2

Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (23×33) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 35 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Jajka roztrzepać z mąką dodając trochę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Włożyć zmielony twaróg i  często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe.
Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego :)

to3

Reklamy

70 uwag do wpisu “Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym

  1. Przepis znaleziony w przyplywie desperacji, aby zuzyc na cos niebanalnego wiadereczko sera mielonego. I wlasnie oznajmiam, ze wlasnie cos MOCNO NIEBANALNEGO mi wyszlo :) Przepis rewelacja, ale zeby nie bylo ze tylko z przepisu skorzystalam, przeczytalam rowniez komentarze i wedlug niektorych zasugerowalam sie i dodalam ciut wiecej cukru do masy serowo-kajmakowej, ambrozja po prostu :) Oby wytrzymal do wieczora jak goscie przyjda ;-)

    Polubione przez 1 osoba

  2. Witam.mam pytanie :czy zamiast orzechów można dodać np.migdały? ciasto wygląda super i chciałabym je upiec ale mój syn ma alergię na orzechy i stąd moje pytanie. Dziekuję i pozdrawiam.

    Polubienie

  3. Witam,mam pytanie.Robilam biszkopt 2 razy dokladnie z przepisu.Dlaczego za kazdym razem opadl?Boki wyrosly ale srodek wpadl do srodka.
    Bede wdzieczna za odpowiedz i za rade.

    Polubienie

    • Ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, szczególnie, że dwa razy było to samo. Odpowiednio ubite białka i proszek do pieczenia trzymają to ciasto. Mąkę ze zmielonym orzechami powinno się wmieszać w pianę delikatnie łopatką, tylko do połączenia. Może zbyt długo było mieszane?

      Polubienie

  4. Mam pytanie dotyczące ciasta orzechowego. Jakie wychodzi to ciasto? Takie bardziej biszkoptowe? Bo myślę czy nie zrobić tradycyjnie ( przykładowo 8 białek, cukier i potem pozostałe 8 żółtek), jak zazwyczaj robię właśnie…
    Nigdy nie robiłam takiego w propozcji dużo białek, mało żółtek i pytam z ciekawośći.
    A przepis bardzo interesujący. Miałam ochotę na te Święta na sernik, a że mam dużo orzechów to połączę idealnie oba te składniki :)
    Pozdrawiam

    Polubienie

      • Wpadłąm się pochwalić, że mnie się wszystko udało. Ciasto zniknęło najszybciej z wszystkich :)
        Jest przepyszne!
        Co do żółtek, to spożytkowałam je wszystkie. Do ciasta dałam chyba 4, a reszta poszła w masę serową :)
        A co do masy serowej – przelałam ja na ciasto jak zaczęła gęstnieć, niie tak prosto z palnika i wyszło rewelacyjnie.
        Dziękuję za ten przepis.
        P.S. Znalazłam masę krówkową o smaku adwokata. Polecam

        Polubienie

      • Cieszę się, że ciasto smakowało :) Bardzo fajny pomysł z żółtkami, na pewno taka informacja przyda się osobom, które chciałyby upiec ciasto, a nie mają białek. Nawet nie słyszałam o takiej masie krówkowej, ale już mi się podoba :)

        Polubienie

  5. Przepis bardzo prosty a efekt wspaniały przepis podany w jasny i czytelny sposób.
    Bez specjalnych umiejętności, krok po kroku ,uda się bez wątpienia każdemu .
    Bardzo ciekawy przepis ,godny uwagi .
    Na pewno na święta go upiekę ,szukałam ,szukałam czegoś specjalnego i znalazłam .
    Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia )

    Polubienie

    • Poczytałam i poogladalam cały przepis i nie mogę się zgodzić z tym komentarzem. Istnieje coś takiego jak czytanie ze zrozumieniem a wątpliwości jak widać autorka wyjaśnia bez problemu… wiec po co takie teksty???? Tez korzystam z przepisów z internetu i jeśli czegoś nie wiem to pytam i problemu nie ma :) Jak dla mnie przepis czytelny i zrozumiały a pomysł z folią bardzo fajny i oryginalny :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s