Śledzie z suszonymi pomidorami

Filety śledziowe  a’la Matjas zamarynowane w aromatycznej, ziołowej oliwie i domowymi, suszonymi pomidorami.  Proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu kiedy się moczą i marynują :)

to1

SKŁADNIKI:
  • 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas
  • 2 cebule
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz kolorowy

Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Suszone pomidory i cebulę również skroić i dodać do śledzi. Oliwę spod suszonych pomidorów wymieszać z przyprawami i zalać śledzie. Delikatnie przemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :)

RADA. Śledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :)
Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce.

to

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s