Aromatyczna szynka z nutą wędzonki

Szynka marynowana w mieszance intensywnych przypraw, która przywołuje delikatnie zapach piernika i wędzonego mięsa. Przygotowanie szynki jest proste i nie wymaga skomplikowanych zabiegów, dlatego można ją przygotować tuż przed samymi Świętami.

to1

  • 1 kg ładnej szynki w kawałku
MARYNATA:
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

to2

Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia, jak poczujemy aromat przypraw. Włożyć do moździerza i dokładnie rozetrzeć. Wsypać pozostałe składniki, a na końcu wlać olej.
Wszystko połączyć i taką mieszanką natrzeć kawałek szynki. Zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Szynkę obwiązać bawełnianą, grubą nicią nadając jej kształt. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1,5 godz. Przez pierwsze 15min w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C. Pod koniec rozciąć rękaw i przypiec szynkę. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Usunąć nić i pokroić na cienkie plasterki. Smacznego :)

Rada. Zamiast całych ziaren można użyć już zmieloną kolendrę i kmin albo zmielić je w młynku do kawy.

to3

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s