Domek z piernika i parę praktycznych rad

Domek robiłam po raz pierwszy i bardzo mi się spodobał zawód budowlańca piernikowego :) Domek nie jest taki trudny jak się wydaje, wystarczy zaprojektować, wyciąć elementy z ciasta, upiec i posklejać lukrem. Prawda, że proste? Dekoracja zależy od naszej fantazji, cierpliwości i czasu, bo tego potrzeba dość sporo :)
Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje, jest elastyczne i nie pęka, nawet po powtórnym zagniataniu. W trakcie pieczenia rośnie minimalnie, a jego ilość wystarczy na domek i parę drobnych dekoracji wokół gospodarstwa :)

to

CIASTO PIERNIKOWE:
  • 5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 200g masła
DEKORACJA:
  • 2 białka
  • ok 500g cukru pudru
  • parę twardych karmelków owocowych
  • barwnik zielony
  • 1 łyżka kakao
  • pisaki, dekoracje cukiernicze

to8Miód rozpuścić razem z cukrem i masłem na małym ogniu. Przestudzić.

Mąkę pszenną wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Wbić jajka i wlać rozpuszczoną, przestudzoną mieszankę miodową. Ciasto zagnieść i schłodzić 2 godziny w lodówce.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i z tego wyciąć od szablonów ściany, dach i komin. Wycinanie najlepiej przeprowadzić podkładając pod ciasto papier do pieczenia, wtedy mamy pewność, że w trakcie przenoszenia nie zmienią się wymiary elementów. W ścianach wyciąć drzwi i okna. Cukierki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozbić, wsypać w puste miejsca na okna. W trakcie pieczenia karmelki się rozpuszczą i powstanie szybka.
Do reszty ciasta wgniotłam pieczołowicie kakao, rozwałkowałam i wycięłam w różnych rozmiarach pierniki, a także okiennice, daszek nad wejściem i elementy studni. Pozostałe ciasto rozwałkowałam cieniej, wycięłam kółeczka na dach i ścieżkę do domku nieco większą foremką. Z ciasta, które mi zostało zrobiłam kulki, które w trakcie pieczenia ciekawie popękały i wyglądają niczym duże kamienie. Piec w 180*C przez 5-20 min, w zależności od grubości i wielkości.
Ciasto wycinałam za pomocą nożyka do pizzy.
W trakcie pieczenia należy obserwować ciasto. Na jednej blaszce powinny znaleźć się elementy podobnej wielkości i grubości, wtedy upieką się równomiernie. Ściany z witrażami należy ściągać z papieru, aż cukierki zastygną. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieje.

Białka rozetrzeć z cukrem pudrem. Należy go dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej podzielić go na części. Nieużywany przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Lukier do sklejania ścian powinien być bardzo gęsty, nie może spływać. W trakcie klejenia dobrze jest podeprzeć ściany, np słoiczkami z przetworami. Kiedy lukier mocujący ściany zastygnie można położyć dach. Też dobrze jest go podeprzeć, żeby się nie ześlizgnął pod wpływem własnego ciężaru. Kiedy cała konstrukcja jest stabilna można zacząć dekorowanie :)
Na końcu wokół domku rozprowadziłam lukier i umieściłam w nim choinki, kamienie i studnię.

to3

to6

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Dobrze wypieczone święta

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Domek z piernika i parę praktycznych rad

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s