Jaglany krem czekoladowy z granatem

Zdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orzeszki. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości. Polecam!

to1

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100g czekolady mlecznej z fistaszkami
  • ziarenka granatu

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonym mleku z wodą przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Ciepłą zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Krem nałożyć do pucharków i na wierzchu wyłożyć ziarenka granatu. Deser jest bardzo dobry na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)

to2

to3


Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s