Jaglany sernik z daktylami

Sernik pieczony z kaszą jaglaną, która jest praktycznie nie wyczuwalna i trudno się domyślić jej obecności. Sernik jest wilgotny, w miarę lekki, a dodatkowa słodycz pochodzi z daktyli. Jeżeli cukier zastąpimy ksylitolem sernik można przyporządkować do kategorii dietetycznych wypieków :)

to2

SPÓD KULECZKI:
  • 100g daktyli suszonych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka kakao
MASA SERNIKOWA:
  • 500g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
POLEWA:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50g daktyli suszonych

to4

Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia.

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Mleko zagotować i wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka.

Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę. Wsypać płatki owsiane (użyłam błyskawicznych) i połączyć. W dłoniach formować małe kuleczki o średnicy około 1 cm. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 19 cm.
Do przestudzonej kaszy dodać żółtka i zmiksować blenderem. Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C.

W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy.  Smacznego :)

to

to5


Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Jaglany sernik z daktylami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s