Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Bezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, otulone gęstym i aromatycznym sosem pomidorowym. Sos jest oczywiście z mięsem, więc nie jest to danie wegetariańskie, ale za to może być serwowane osobom nie tolerującym glutenu :) W sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów, wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy.

to

KLOPSIKI JAGLANE:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 jajko
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
SOS POMIDOROWY:
  • 2 cebule białe
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • pieprz cayenne
  • bazylia
  • szczypiorek świeży

to3

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny.

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka.
Szpinak rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć, dodać do przestudzonej kaszy razem z jajkiem i mąką. Dokładnie wymieszać i formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować 3min i wyławiać łyżką cedzakową. Nie przepłukiwać, tylko od razu podawać razem z przygotowanym sosem. Posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)

to4

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s