Włoski tort makaronowy

Makaron spaghetti w trzech kolorach, a co za tym idzie w trzech smakach. Złożony w formie tortu i pieczony w piekarniku, to propozycja na smaczny i sycący obiad dla dużej rodziny. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym ;)

to

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
WARSTWA CZERWONA:
  • 1 cebula
  • 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
WARSTWA BIAŁA:
  • 400 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 200 g sera sałatkowo-kanapkowego
  • oliwa z oliwek
WARSTWA ZIELONA:
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
DEKORACJA:
  • 1 mozzarella
  • oliwki czarne
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek

to8

W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. 

WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.

WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.

WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą, a na koniec zieloną, lekko dociskając i wyrównując.

Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe, które delikatnie należy posmarować oliwą z oliwek. Żeby nie popękały można je nakłuć wykałaczką.  Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40min. Smacznego :)

to5

to3

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Włoski tort makaronowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s