Miodownik kajmakowy z jabłkami

Blaty miodowego ciasta przełożone sernikiem gotowanym z dodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Sernik z kajmakiem gotowałam już w tym przepisie klik”. Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem. Zaletą tego ciasta jest to, że można je upiec parę dni wcześniej. Nawet jest to wskazane, gdyż ciasto miodowe potrzebuje czasu, żeby zmięknąć. Za to później szybko zniknie :)

to

CIASTO MIODOWE:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 200g masła
  • 2 jajka
SER KAJMAKOWY:
  • 500g twarogu zmielonego
  • 100g masła
  • 200g kajmaku (masy krówkowej)
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 2 opakowania zielonych galaretek
  • 1 szklanka wody
POLEWA:
  • 3 łyżki kajmaku
  • 100g zmielonych orzechów włoskich

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 23x33cm i każdy upiec oddzielnie po 10-15min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie.

Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć masło,cukier i kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem.

W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :)
RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty.  Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały.
Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu.

to1

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Miodownik kajmakowy z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s