Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta.

to1

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200g bobu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • słodka papryka mielona
  • 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
SOS:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło klarowane do smażenia

Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Rozgnieść widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem. W okresie zimowym można sięgnąć po mrożony bób.
Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę.

Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30min. Po upieczeniu odczekać 10min i pokroić na plastry.

W czasie kiedy polędwiczka się piecze można przygotować sos.
Cebulę skroić w kostkę i usmażyć na tym, co pozostało po smażeniu polędwiczki. Zeszklić i oprószyć mąką. Chwilę podsmażyć po czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :)

to

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s