Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Udka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 

to

  • 6 nóg z kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia
MARYNATA:
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
SOS POMIDOROWY:
  • 2 cebule
  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • świeży szczypiorek

to3

Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.
Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami.

to1

Reklamy

6 uwag do wpisu “Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

    • A czy na pewno chodzi Ci o przecier w słoiczku? Bo w słoikach zazwyczaj są koncentraty pomidorowe. Tego to bym w ogóle nie dawała, bo mają sporo octu w składzie i smak nie ten. Są przeciery pomidorowe w kartonikach albo po prostu można użyć pomidorów w puszkach.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s