Babka z dodatkiem znanego piwa bezalkoholowego Karmi o wyraźnym smaku. Chociaż za tym piwem nie przepadam, to tutaj sprawdziło się rewelacyjnie. Babka jest miękka, wilgotna, mocno czekoladowa i szybka w przygotowaniu. Polecam!
- 1 szklanka piwa Karmi
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DEKORACJA:
- 1 kostka czekolady
- perełki dekoracyjne
Piwo wlać do garnka, wsypać cukier i dodać masło. Podgrzewać, aż wszystko się rozpuści.
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do misy miksera i utrzeć razem ze śmietaną. Ciągle ubijając wlać jeszcze ciepłą, niegorącą mieszankę piwną. Na końcu wsypać suche składniki i wszystko dokładnie połączyć. Przelać do formy na babkę i piec przez około 50minut w 180*C.
Po wystudzeniu przykleić perełki dekoracyjne na rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego :)
Ciekawy przepis z Karmi. jestem naprawdę mocno ciekawa smaku tego ciasta. Zapisuję do wypróbowania.
PolubieniePolubienie
A śmietana 18 % czy inna ?
PolubieniePolubienie
Śmietana 18%, dopisałam :)
PolubieniePolubienie