Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

Sałatka, która łączy ze sobą słony smak ze słodkim. Nieco kontrowersyjna dla niektórych, a to wszystko przez ananasa :) Lubię do niej wracać i to w takiej wersji, ale jeśli ktoś woli bardziej klasyczne smaki można ananasa pominąć. Majonez częściowo zastąpiłam śmietaną, bo i tak sałatka jest wysokokaloryczna. Wersja pierwotna zakładała jednak sam majonez :)

to1

  • 150 g sera żółtego wędzonego
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 300 g ananasa odsączonego z syropu
  • 150 g sera żółtego
  • 5 jajek
  • 2 puszki z tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • 150 g majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • szczypiorek

Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce i dodać do majonezu wymieszanego ze śmietaną. Odstawić.
Przygotować naczynie do sałatki warstwowej o średnicy około 20 cm, może być trochę większe. Im cieńsze poszczególne warstwy tym sałatka lepsza.
Ser wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser. Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę sosu. Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce żółtka i posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego :)

Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza.

to

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s