Kieszonki z kurczaka nadziewane wątróbką w sosie pomidorowym

Piersi z kurczaka napełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej i papryki czerwonej. Duszone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na smaczny, mięsny obiad.

to1

  • 4 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny
  • przyprawa do kurczaka
NADZIENIE:
  • 1 cebula
  • 20 dag wątróbki z kurczaka
  • 2 połówki papryki marynowanej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny
SOS:
  • 1 cebula
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów Pelati
  • tymianek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia

Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały kieszonki. Natrzeć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem czarnym. Odstawić.

Przygotować nadzienie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kawałki wątróbki i krótko obsmażyć. Dodać skrojoną paprykę i dobrze przyprawić. W trakcie mieszania rozdrobniłam wątróbkę jeszcze bardziej. Tak przygotowane nadzienie wystudzić i napełnić kieszonki z piersi kurczaka.

Na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć nadziane piersi z kurczaka na rumiano z dwóch stron. Odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać przecier pomidorowy lub dodać pomidory z puszki. Przyprawić, a jak sos zacznie gęstnieć, włożyć mięso. Dusić razem jeszcze około 10 min. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego :)

to

to2

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kieszonki z kurczaka nadziewane wątróbką w sosie pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s