Udziec indyka z papryką czerwoną

Indyk to jedno z najsmaczniejszych chudych mięs. Odpowiednio przygotowane jest delikatne i soczyste. Do marynaty użyłam przyprawy zaliczanej do superfood. Kurkuma, bo o niej tutaj mowa, wzbogaciła smak mięsa i sprawiła, że danie można zaliczyć do kategorii zdrowych. W przestrzenie między mięśniami włożyłam paski papryki, co tym bardziej wzmocniło prozdrowotne właściwości kurkumy.

to

  • udziec z indyka z kością
  • 1 papryka czerwona
MARYNATA:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

to3

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc.

Paprykę pociąć na paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe. Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym.  Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso i odczekać 10min, zanim pokroimy. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

to1Mięso krojone na ciepło. Zimne po rozkrojeniu jest bardziej zwarte.


Superfood w Twojej kuchni

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s