Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :)

to

  • 4 plastry karkówki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki przyprawy do karkówki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia

Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.

Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć i pokroić na drobniejsze kawałki (wg gustu) Pieczarki skroić w plasterki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć plastry zamarynowanej karkówki po 1 minucie z każdej strony. Powinna się przyrumienić. Przełożyć do naczynia z szerokim dnem. Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą.
Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)

Rady: Wybieramy ładną karkówkę, z jak najmniejszą ilością tłustych kawałków.
Mięso przed smażeniem warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby się trochę ogrzało.

Przecier pomidorowy – domowy, nie koncentrat – można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki i skrojonymi.

to1

 

to3

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s