Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym

Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy.

to

  • 3 płaty śledziowe a’la Matjas
  • mleko do namoczenia
  • 2 czerwone cebule
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą.
Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany. W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :)

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s