Czekoladowe owsiane ciasteczka z żurawiną

Ciasteczka z mąki pszennej pełnoziarnistej, płatków owsianych, czekolady i suszonej żurawiny. Bardzo smaczne dzięki licznym dodatkom oraz mące z pełnego przemiału, która również wzbogaca smak i jest znacznie zdrowsza od zwykłej mąki.

to1

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanej żurawiny suszonej

W miseczce umieścić mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych. Wymieszać.
Miękkie masło utrzeć, aż się napuszy. Wsypać cukier i kontynuować ucieranie, po chwili wbić jajko. Cukier brązowy jest trudno do rozpuszczenia w maśle, więc nie należy się przejmować jeżeli będą widoczne jego kryształki.
Czekoladę gorzką rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do masła i zmiksować. Wsypać suche składniki z miseczki i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekaną żurawinę, pokrojoną białą czekoladę (użyłam kropelek) i 1/2 szklanki całych płatków owsianych. Wymieszać łyżką lub dłonią. Formować kuleczki trochę większe niż orzech włoski, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez około 15 min. Smacznego :)

to

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Czekoladowe owsiane ciasteczka z żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s