Sernik z malinami i musem czekoladowym

Pieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik.

Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto z serca” dla serca, które zawsze kochało i kocha nadal. Wiecznie zapracowane, troskliwe, gotowe na wszystko, rozwiązujące wszystkie problemy, te małe i te duże, przez lata nierozumiane i niedoceniane…
Kiedy dzieci dorosły, opuściły to matczyne gniazdo i zaczęły żyć własnym życiem. Stało się to co nieuniknione, a mama została sama… z kotem… w pustym domu, ale nie z pustym sercem. Nadal się troszczy i martwi, pomimo dzielących kilometrów. Aby chociaż trochę umilić chwile samotności, może zaparzyć kawę i usiąść z kawałkiem sernika upieczonego razem z Delectą, a jej różowe kuleczki przypominają o tym, że moja mama to też delikatna kobieta…

tod3

SPÓD:
  • 100 g herbatników maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła
KREM MALINOWY:
  • 400 g malin
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
SERNIK CZEKOLADOWY:
  • 500 g twarogu zmielonego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g czekolady białej
  • szczypta soli
MUS CZEKOLADOWY:
  • 100  g czekolady gorzkiej
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
DEKORACJA:
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce z linii Decorada Delecta
  • płatki czekoladowe z linii Decorada Delecta

tod1

Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.

Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną soku z cytryny lub samą wodą. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus przełożyć z powrotem do garnka i wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Wstawić na ogień i ugotować gęsty krem malinowy. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę nad gotującą się wodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować masę serową. Nie ubijać zbyt długo. Na końcu, za pomocą łopatki wmieszać pianę z białek. Tak przygotowany masę wylać na spód. Na wierzchu wyłożyć delikatnie i punktowo krem malinowy. Użyłam do tego dwóch małych łyżeczek – jedną nabierałam, a drugą spychałam na sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 150*C. Piec przez 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki zagotować i wlać do czekolady. Odstawić na ok 2 minuty. Kiedy czekolada zmięknie, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady.
Pozostałą kremówkę (1 szklankę) ubić na sztywną pianę i delikatnie w co najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi od Delecty. Smacznego :)

tod2

tod

to7

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Sernik z malinami i musem czekoladowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s