Czekoladowy torcik z kiwi

Torcik przygotowałam na swoje urodziny, takie zwyczajne, nie okrągłe i gdyby nie moi bliscy, to w ogóle bym o nich zapomniała :) Jest takie przysłowie, które mówi że szewc bez butów chodzi i ja tych butów, tzn tortu na swoje urodziny zazwyczaj nie mam. Chyba, że sobie sama go upiekę, a skoro życzenia były, to i torcik też musiał być :) Powstał na moim ulubionym cieście czekoladowym, które oczywiście musiało wyrosnąć z wielką górą na środku. Na taką górę mam tylko jeden sposób… trzeba ją ściąć. Nie walczyć, ale się cieszyć, że wyrosła, bo można ją w fajny sposób wykorzystać :) Na przykład skruszyć i posypać po wierzchu. Wśród puszystych okruszków ciasta znalazł się maczek mango od Delecty, który wniósł chrupkość i dodatkowy, egzotyczny smak.
W taki sposób powstał mój torcik urodzinowy… dla mnie, ale z myślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D

tod

CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
MASA Z KIWI:
  • 500 g kiwi (około 8 szt)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 galaretki o smaku kiwi
KREM ŚMIETANKOWY:
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 galaretka kiwi
  • 1 szklanka wody
DEKORACJA: 
  • Maczek mango z linii Decorada Delecta

tod1

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy o ∅ 26 cm z papierem do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ściąć z ciasta tzw górkę. Ciasta wyrasta sporo, więc należy go z góry przyciąć i wyrównać. Za pomocą metalowej obręczy wycięłam z ciasta koło o średnicy około 18 cm. Jeżeli takiej nie posiadamy można przyłożyć talerzyk i odciąć wokół ostrym nożem. Resztę ciasta rozdrobnić na okruszki.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Kiwi, obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka zasypując cukrem. Wlać pół szklanki wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmiksować kiwi blenderem, wlać budyń rozpuszczony w pół szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając wlewać galaretki, aż wszystko się połączy. Spód ciasta zabezpieczyć metalową obręczą lub włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć. Dodatkowo na wierzch posypać maczek mango od Delecty. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

tod2

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Czekoladowy torcik z kiwi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s