Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką

Sernik pomiędzy dwiema warstwami kruszonki z dodatkiem płatków owsianych i czekolady.  Kruszonka pod sernikiem przypomina bardziej klasyczny spód przez to, że łapie wilgoć od sernika. Natomiast ta na górze jest chrupiąca i idealnie pasuje do jabłek.

to

KRUSZONKA:
  • 200 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka kakao
MASA SERNIKOWA:
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
JABŁKA:
  • 500 g jabłek miękkich słodkich 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

to3

Masło rozpuścić i do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, kakao i zmielone płatki owsiane (użyłam do tego rozdrabniacza). Suche składniki wymieszać i wlać do nich czekoladowe masło. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, po czym dodać jajka i proszek budyniowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie należy ubijać zbyt długo.

Obrane jabłka pokroić na ósemki i wymieszać w przyprawach.

Kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozetrzeć w palcach lub za pomocą widelca. Połowę wysypać do formy o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową i ułożyć kawałki jabłek. Na wierzch wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min.
Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :)

to1

to2

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s