Pulpeciki drobiowe z cukinią i pomidorami

Pulpeciki z mielonego mięsa drobiowego duszone w cukinii i pomidorach. Prosty i bardzo smaczny obiad, który swobodnie mogą zjeść osoby będące na diecie.

to1
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
PULPECIKI:
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułeczki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bułka tarta

Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Cukinię pokroić w paski przy pomocy obieraczki do warzyw, omijając gniazdo nasienne. Dodać do cebuli i smażyć, aż nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić.

Tak przygotowane pulpeciki można podać, np  z ryżem lub makaronem.

to2

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Pulpeciki drobiowe z cukinią i pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s