Pulpeciki z mielonego mięsa drobiowego duszone w cukinii i pomidorach. Prosty i bardzo smaczny obiad, który swobodnie mogą zjeść osoby będące na diecie.
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- 1 cukinia
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny
PULPECIKI:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułeczki
- 1 jajko
- sól
- pieprz ziołowy
- bułka tarta
Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Cukinię pokroić w paski przy pomocy obieraczki do warzyw, omijając gniazdo nasienne. Dodać do cebuli i smażyć, aż nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić.
Tak przygotowane pulpeciki można podać, np z ryżem lub makaronem.
Wyglądają przepysznie, tak kolorowo i wiosennie :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ależ apetyczne danie,bardzo lubię różnego rodzaju klopsiki :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba