Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową.

to1

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnego mleka
BUDYŃ RABARBAROWY:
  • 500 g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
BEZA:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

to4

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21×25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min.

Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy.

Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić.  Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam na budyń, tworząc kopczyki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 30 min. Po tym czasie ciasto pozostawić jeszcze w lekko uchylonym piekarniku, aż całkiem wystygnie. Smacznego :)

to

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s