Truskawki w czekoladzie dla dzieci małych i dużych

Owocowy i słodki deser dla dzieci, nie wymagający wielu składników. Wystarczą truskawki i czekolada :) Posypka cukrowa nie jest konieczna, ale ładnie wygląda i przy okazji moi synowie mieli trochę zabawy przy dekorowaniu. 

to1

  • ok 500 g świeżych truskawek
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • kolorowe posypki cukrowe

to2

Truskawki, najlepiej duże i ładne umyć razem z szypułkami i osuszyć na ręczniku papierowym. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, czyli ustawiając naczynie z czekoladą nad gotującą się wodą. W trakcie rozpuszczania, czekolady wymieszać.
W truskawki wbić patyczki od strony szypułek i trzymając jednocześnie za patyczek i szypułkę maczać w czekoladzie. Truskawki wkładałam do malutkich słoiczków, aby zapewnić im stabilność i tak żeby się nie dotykały. Można dekorować, sypiąc na jeszcze niezastygniętą czekoladę dekoracje cukrowe.
Patyczki w zasadzie służyły tylko do podtrzymania truskawki, żeby czekolada dobrze je pokryła i można było dekorować. Po zastygnięciu, dzieci i tak ściągały truskawki z patyczków i trzymały za szypułki. Smacznego :)

to3

to4

to5

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s