Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

Szkoda, że wołowina nie jest tak popularna jak kurczaki, czy wieprzowina, bo mięso to jest bardzo smaczne. Klopsiki ze zmielonej wołowiny w pikantnym sosie ze świeżych, smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu. Dobór i ilość przypraw zależy od gustu, ale to danie, aż się prosi żeby dodać więcej chilli ;) Polecam!

to

KLOPSIKI:
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej rzepakowy do smażenia
SOS POMIDOROWY:
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz czarny
  • świeży szczypiorek

to1

Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.

Pomidorom naciąć nożem krzyżyki, zanurzyć we wrzątku i po minucie zmienić wodę na zimną. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę, usuwając twardy środek. Dodatkowo wyjęłam całą wodnistą część z nasionami i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek.
Na patelni, na której smażyły się klopsiki, wrzucić drobno posiekaną dymkę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dołożyć skrojone pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy, sok spod pomidorów i dobrze doprawić. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę. Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

to3

to4

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s