Bezy z kremem straciatella i truskawkami

Chrupiące bezy wypełnione lekkim kremem na bazie kremówki z dodatkiem tartej czekolady. Na wierzchu świeże truskawki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też super smakują ze słodką bezą.

to

GNIAZDA BEZOWE:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
KREM STRACIATELLA:
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • truskawki
  • mięta do dekoracji

to5

Przygotować gniazda bezowe ubijając białka z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na papierze do pieczenia można narysować okręgi o średnicy około 6 cm lub masę wyciskać intuicyjnie zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem. Smacznego :)

Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące to krem i truskawki wykładamy tuż przed podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka.
Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.

to4

to3


Milion smaków truskawek - edycja trzecia
       Truskawkowe szaleństwo 2016

3 uwagi do wpisu “Bezy z kremem straciatella i truskawkami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.