Ciasto styropian z malinami

Ciasto styropian nazywane jest również sernikiem bez sera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany. Ciasto można przygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :)

TO

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 budynie malinowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok 100 g malin
CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 min.  Większą częścią ciasta wylepić  dno formy 21×25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10 min, ale nie jest to konieczne.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i delikatnie wmieszać ubite białka. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra – dół.  Smacznego :)

 TO1

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s