Tort Batman z truskawkami

Moją pierwszą przygodę z masą plastyczną muszę zaliczyć raczej do udanych. Idealnie to mi nie wyszła i ci co są wprawieni dostrzegą pewne niedociągnięcia i braki, no ale…  :)
Chociaż masa cukrowa jest jadalna, to pozostaje dla mnie tylko dekoracją, którą odkłada się na bok. Najważniejszy jest środek tortu, a w nim biszkopt, truskawki i masa śmietankowa. Bardzo lekki, owocowy tort, który zrobiłam na 5 urodziny mojego syna :)

to

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • napar z herbaty i cytryny do nasączenia
MASA TRUSKAWKOWA:
  • 750 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka wody
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody
DODATKI:
  • biszkopty okrągłe
  • masa plastyczna żółta
  • masa plastyczna czarna
MASA MAŚLANA:
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy piana zacznie sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać porcjami cukier, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i wsypać suche składniki. Wymieszać delikatnie łopatką. Na dno formy o średnicy 25 cm położyć papier do pieczenia, nie natłuszczając brzegów. Wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piec przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Papier usunąć i przekroić biszkopt na dwa blaty. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden krążek ponownie włożyć do formy.

Przygotować masę truskawkową. Galaretkę razem z żelatyną zalać wrzątkiem i rozpuścić. Z podanej ilości umytych truskawek wydzielić 250 g, które zmiksować w kielichu blendera. Wlać przestudzoną galaretkę i odstawić, aż zacznie tężeć. Pozostałe truskawki przekroić na pół i wymieszać z tężącą galaretką. Wyłożyć na kakaowy biszkopt i ułożyć okrągłe biszkopty.

Przygotować masę śmietankową. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wlać tężącą galaretkę. Wszystko dokładnie zmiksować i wyłożyć na biszkopty. Zanim masa całkiem stężeje nałożyć drugi krążek kakaowego biszkoptu. Odstawić tort do lodówki, aby wszystko zastygło.

Masa plastyczna nie może mieć kontaktu z kremami na bazie śmietanki, gdyż będzie się rozpuszczać. Dlatego pod masą musi znaleźć się warstwa masy maślanej. W tym celu  należy zmiksować miękkie masło, wsypać cukier puder i ucierać  do momentu, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Nałożyć starannie na wierzch i boki tortu, zrównując dokładnie masę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby masa maślana zastygła.

Żółtą masę plastyczną rozwałkować na około 2 mm i nałożyć na tort. Wygładzić wierzch i przyklejać do boków. Nadmiar masy odciąć. Czarną masę również rozwałkować i powycinać odpowiednie elementy. Znak Batmana wycięłam od szablonu. Nieużywaną masę trzymać zawiniętą w woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą.

to1

to2


Milion smaków truskawek - edycja trzecia
              Truskawkowe szaleństwo 2016

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s