Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

Kruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne ciasto na letnie dni :)

to8

KRUCHE:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 żółtek
CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 400 g czerwonych porzeczek

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.

Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej. Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :)

Wystudzone ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

to3

to

Letnie owoce 2

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s