Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu

Jagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :)

to

  • 1 wafel tortowy
  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się nie mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ucierać, aż masa będzie puszysta i bardzo ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk. Masę odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, gdyż na wierzchu może tworzyć się cukrowa skorupka. Dodać jagody i wymieszać. Mascarpone zmiksować i połączyć z jagodową mieszanką. Wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :)
Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem. Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :)

to4

to2 (2)


Letnie owoce 2

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s