Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

Ciasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam!

to1

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
POLEWA OWOCOWA:
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki jagód leśnych
  • garść malin

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże razem z łyżką cukru i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Musi być ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.

Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać.

Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać sok, a ser stanie się fioletowy. Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozłożyć równomiernie maliny, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

to

to2


Letnie owoce 2

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s