Pieczone brzoskwinie z kremem malinowym i jagodami

Brzoskwinie zapiekane w piekarniku podane z mocno owocowym kremem malinowym, świeżymi jagodami i posypką czekoladową. Smaczny deser z bogactwem sezonowych owoców.

to1

  • brzoskwinie ok 7 sztuk
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 garść jagód
  • płatki czekoladowe
KREM MALINOWY:
  • 200 g malin
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

to3

Do pieczenia najlepiej wybierać brzoskwinie dojrzałe, ale twarde. Przekroić na pół i wyjąć pestki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania rozkrojoną częścią do góry. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem brązowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 20 min. Odstawić do wystudzenia, zlewając sok.

Maliny przełożyć do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć.
Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Wlać do musu malinowego.
Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku ze spokojnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, aż będą puszyste i bardzo ciepłe. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć.
Do przestudzonej masy żółtkowej wlać mus malinowy, a następnie połączyć z mascarpone. Kiedy krem zgęstnieje, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na upieczonych i wystudzonych brzoskwiniach. W krem powciskać świeże jagody i posypać czekoladowymi płatkami do dekoracji. Smacznego :)

to2

to

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s