Kasza pęczak z kalafiorem i kurczakiem

Duże ziarna kaszy w połączeniu z mięsem i warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad.

to

  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mały kalafior (400 g)
  • 1 pomidor
  • ok 3 szklanek wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

to (2)

Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć. Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może trochę wystawać ponad powierzchnię. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W miarę potrzeby można dolewać wrzątek, a pod koniec duszenia wlać śmietankę kremówkę. Kalafiora można dodać troszeczkę później jeżeli chcemy, aby był chrupiący.
W między czasie sparzyć pomidora wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wmieszać w kaszotto dodając natkę pietruszki i doprawiając jeszcze wszystko do smaku. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego :)

to1

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s