Delikatny, lekki deser na bazie jogurtu naturalnego z borówkami amerykańskimi i galaretką. Nie wymaga pieczenia, gdyż na spodzie są gotowe biszkopciki, a dobrze schłodzony orzeźwia w upalne dni. Na taki jogurtowiec mogą pokusić się osoby będące na diecie, jak i mamy karmiące :)
SKŁADNIKI:
- ok 11 okrągłych biszkoptów
- 400g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 300g borówki amerykańskiej
- 1 galaretka jagodowa
- 3/4 szklanki wody
Żelatynę rozprowadzić w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści.
Jogurt w temperaturze pokojowej roztrzepać z cukrem i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę.
Na dnie formy o średnicy 22cm ułożyć biszkopty i zalać jogurtem. Zanim stężeje rozłożyć połowę borówek i wcisnąć je w jogurt, aż będą całe zakryte. Wierzch zrównać i odstawić do stężenia.
Resztę borówek ułożyć na deserze i delikatnie zalać rozpuszczoną galaretką. Smacznego :)
robiłam niedawno podobnego jogurtowca z jagodami leśnymi; świetny deser:)
PolubieniePolubienie