Jogurtowy deser z borówkami amerykańskimi

Delikatny,  lekki deser na bazie jogurtu naturalnego z borówkami amerykańskimi i galaretką. Nie  wymaga pieczenia, gdyż na spodzie są gotowe biszkopciki, a dobrze schłodzony orzeźwia w upalne dni. Na taki jogurtowiec mogą pokusić się osoby będące na diecie, jak i mamy karmiące :)

to7SKŁADNIKI:
  • ok 11 okrągłych biszkoptów
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 300g borówki amerykańskiej
  • 1 galaretka jagodowa
  • 3/4 szklanki wody

Żelatynę rozprowadzić w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści.
Jogurt w temperaturze pokojowej roztrzepać z cukrem i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę.

Na dnie formy o średnicy 22cm ułożyć biszkopty i zalać jogurtem. Zanim stężeje rozłożyć połowę borówek i wcisnąć je w jogurt, aż będą całe zakryte. Wierzch zrównać i odstawić do stężenia.
Resztę borówek ułożyć na deserze i delikatnie zalać rozpuszczoną galaretką. Smacznego :)

to3

to5

Jedna uwaga do wpisu “Jogurtowy deser z borówkami amerykańskimi

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.