Królik w sosie paprykowym

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :)

to1

  • 4 nogi z królika
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
  • 4-6 podgrzybków 
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • mąka pszenna
  • ok 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • olej rzepakowy do smażenia

Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Pozostałości po smażeniu wymyć i wlać do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Przełożyć do królika. Na tej samej patelni, bez tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki surowe grzyby i również dodać do królika.
Paprykę pokroić na mniejsze części pozbywając się gniazda nasiennego. Przełożyć do rozdrabniacza albo przy pomocy blendera zmiksować jak najdrobniej. Przelać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :)

to

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s