Lody kajmakowe bez jajek i maszyny

Przepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak.  Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :)
Lodów w trakcie mrożenia nie trzeba mieszać. Polecam!

to

  • 2 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 460 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • orzeszki ziemne solone

Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać na małym płomieniu, aż kajmak się rozpuści. Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę.

Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można ją podgrzać dodając trochę mleka. Smacznego :)

to1

to2

to4

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Lody kajmakowe bez jajek i maszyny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s