Rafaello na krakersach z jeżynami

Ciasto, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowałam je na krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone.  Sól jest praktycznie niewyczuwalna, a krakersy są znacznie lżejsze od zwykłych herbatników. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :)

to

  • 1 1/2 opakowania krakersów
  • świeże jeżyny
KREM JEŻYNOWY:
  • 500 g jeżyn
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
KREM KOKOSOWY:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch.

Krem jeżynowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny.

Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty. Przestudzoną czekoladę wlewać porcjami do kremu i połączyć. Wsypać uprażone wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie formy (21 x 25) ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wyłożyć 1/3 gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :)
Ciasto przed podaniem musi stać  parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną.
Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy. 

to1

to6

to8

 

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Rafaello na krakersach z jeżynami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s