Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą

Smaczny deser z owocami, bezami i drobinkami czekolady. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, bo robi się go naprawdę szybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie. Deser najlepiej podać tuż po przygotowaniu, ponieważ bezy są jeszcze chrupiące. 

to

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g bez
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • maliny
  • jeżyny
  • ciasteczka

Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami i listkami mięty. Smacznego :)

to6

to3

to5

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s