Pampuchy z jeżynami

Ciasto gotowane na parze nie ma sobie równych, jest mięciutkie i delikatne. Do tej pory przygotowywałam je w wersji wytrawnej, ale tym razem w środek włożyłam po parę jeżynek i polałam obłędnym, słodkim sosem jeżynowym. Polecam!

to3

PAMPUCHY:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
SOS:
  • 400 g jeżyn
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. W każdej części umieścić po parę jeżyn i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.

W między czasie umieścić jeżyny w garnuszku, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Nie należy ich często mieszać, najlepiej potrząsając garnkiem, wtedy owoce się nie rozpadną.  Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :)

to2

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s