Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Naleśniki z dodatkiem cydru jabłkowego, dzięki któremu są lekko kwaskowate. Nadzienie słodkie, z prażonymi jabłkami, rodzynkami i śmietankowym serkiem. To może być smaczny początek dnia :)

to

NALEŚNIKI:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1 szklanka mąki pszennej
NADZIENIE:
  • 4 słodkie jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki cydru
  • cynamon
  • 100 g serka śmietankowego

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnuszka razem z rodzynkami i podlać cydrem. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a rodzynki zwiększą swoją objętość, spuchną. Przyprawić cynamonem i ewentualnie cukrem.
Przygotować naleśniki ubijając jajka z solą, aż staną się białe. Wlać mleko i wsypać mąkę. Połączyć. Na końcu wlać cydr i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron.
Na naleśniku rozsmarować niewielką ilość serka, a na połowie wyłożyć uprażone jabłka z rodzynkami. Złożyć na cztery. Smacznego!

to1

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s