Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim

Bardzo proste i smaczne danie, które można podać na śniadanie albo lekki obiad. Frittata to pewnego rodzaju omlet, do którego można dodać ulubione warzywa. Użyłam tutaj szpinaku nowozelandzkiego, który nie jest tak popularny. Można go zastąpić zwykłym szpinakiem i też będzie smacznie :)

to

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 garście szpinaku nowozelandzkiego
  • 1 filet z kurczaka
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g sera sałatkowego
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz czarny
  • masło klarowane

to1

Fileta z kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć, tylko tak aby kawałki mięsa były rozdzielone. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy 25 cm.
Czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Oczyszczone liście szpinaku posiekać i dołożyć do cebuli. Szpinaku powinno być sporo, ponieważ w trakcie smażenia znacznie zmniejszy swoją objętość.

Jajka rozmącić w naczyniu razem z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem. Dodać przestudzony szpinak i pokruszony ser sałatkowo – kanapkowy. Wymieszać i przelać do mięsa. Wyrównać i na wierzchu wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać około 40 min. Smacznego :)

to3

to6

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s